Utetøy og skift i barnehagen

Gjennom året er det behov for ulike plagg som passer til årstiden. Det er ikke alltid like lett å vite hva slags tøy som er best. Nedenfor er noen tips til hva som anbefales i barnehagesammenheng:

   
 
 
I barnehagen ønsker vi å være mye ute. Mange ting taler for at det er både sunt og spennende for kropp og sjel å erfare naturen til ulike årstider. Nedenfor kommer noen tips og råd til påkledning og skift i barnehagen.

HVA BØR BARNET HA AV KLÆR I BARNEHAGEN?
En grunnregel når det gjelder klær i barnehagen for barna er at de alltid har tilgjengelig minst ett ekstra sett med klesskift slik at barna kan skifte hvis de er våte eller blitt ekstra møkkete. På vinterstid er det lurt å ha minst to par votter, sokker og ekstra klesskift liggendes på garderobeplassen. Er det ekstra vått ute, feks ved vårtider, lønner det seg å ha 3-4 par votter/sokker tilgjenglig ettersom barna hyppigere blir våte i løpet av en dag.

HVORDAN SKAL MAN UNNGÅ Å MISTE KLÆR TIL  BARNA?
Det er  lurt å merke alle klærne barna har med seg i barnehagen. Da blir det lettere å finne ut hvem som eier et klesplagg som er blitt forlagt.Vi kan dessverre ikke garantere for at ikke klesplagg blir borte, men merkelapper bidrar til at sjansen for at klær forsvinner er mindre. Merkelapper kan bestilles på internett. Lappene pleier å være forholdsvis lette å påføre klesplaggene, og tar man feks å merker klærne på en ettermiddag/kveld så er de fleste klærne klare til barnehagebruk.

KLESSKIFT
Det kan være lurt å sjekke igjennom hylla til barnet ved henting på ettermiddagen for å se om det ligger vått tøy i hylla, dette vil som regel være lagt i en plastpose el. lignende. VI har dessverre ikke tørkemuligheter  til å tørke vått tøy i barnehagen så det er derfor fint om dere tørker tøy hjemme.
Personalet vil hjelpe barna til å forsøke å holde orden i hylla si, men vi har ikke kapasitet til å følge dette helt opp, det er derfor viktig at dere som foreldre/foresatte sjekker hylla til barnet/barna deres og sørger for at det er tilstrekkelig med klesskift i hylla.

HVA BØR BARNET HA PÅ SEG I BARNEHAGEN?
Dette er selvsagt individuelt ut i fra behov og om barnet blir fort varm eller kald.
Om vinteren/kalde dager er det lurt å ha på seg superundertøy samt tynn ulldress og dress for å holde godt på varmen. Det anbefales å forhøre seg med forhandlere av barneklær for å få gode råd her, men det er ikke alltid slik at dyrest er best. Uansett er det ull som holder best på varmen og fører fuktigheten bort fra kroppen. I nyere tider har det likevel kommet noen syntetiske produkter som har de samme egenskapene, men disse kan ofte være forholdsvis dyre. Det går fint an å benytte seg av brukt utetøy/ulltøy så lenge det passer og er konfortabelt for ditt barn, det viktigste er jo at barnet ikke fryser og kan bevege seg konfortabelt.
Om sommeren og varmere dager er det enklere å vurdere hva slags klær man bør ha på seg, men likevel er det regelen om flere lag som gjelder istedenfor en tynn genser med en tykk jakke. Har man flere lag kan man lettere ta av eller på en genser eller to og på den måten temperere etter forholdene.

DISSE RÅDENE ER KUN VEILEDENE DERE KJENNER DERES BARN BEST OG VET HVA SOM EGNER SEG TIL DITT/DERES BARN.

Anbefalt klesskift:

Sommertid/varme dager:

Ekstra klesskift i hylla/garderoben:

to par truser
topar sokker
t-shirt
evnt. singlet
shorts
bukse
genser
caps/solhatt
solbriller

Vintertid/kalde dager:

2 par votter(hvis ekstra vått vær 3-4 par)
1 sett med regntøy(hvis vått vær)
2 par tykke sokker(feks ulvang/trysil/hjemmestrikket)
1 par “vanlige” sokker
1 sett superundertøy evnt 1. tynn genser og 1 strømpebukse/longs 
1 tynn ulldress/fleece til å ha under dressen
1 hals/skjerf
1 lue

Væravhengig kan det i våte tider av året være lurt å ha enda et sett ekstra av det som er beskrevet ovenfor. Det kan derimot være lurt å følge med om barnet blir mye våt i barnehagen og fylle på med klesskift etter behov. Evnt høre med personalet hva de tenker. I tillegg kommer yttertøy og skottøy til de ulike årstidene som : cherocks(høst-vinter-tidlig vår,) støvler(vår-sommer-høst), tykk dress(tidlig vår-vinter-sen høst) tynn dress(vår-sommer-høst) vintersko, sommersko(sandaler, joggesko etc.)

Solkrem og kuldekrem er noe som er lurt å ha i barnehagen, solkrem på varme sommerdager og kuldekrem på kalde vinterdager. Det er da lurt å smøre barna om morningen slik at kremen har størst effekt, personalet vil da smøre barna ut over dagen etter behov.